Sima, feliratos, megbizhatos

NEM TÁMOGATOTT BÖNGÉSZŐ!

Ön az Internet Explorer olyan verzióját használja, amelyet a kevecool.hu nem támogat!
Kérjük használja a Google Chrome, a Mozilla Firefox vagy az Internet Explorer legfrissebb verzióját!
További segítségért hívja ügyfélszolgálatunkat, a +36 53 352-926 vagy +36 20 KEVECOM (+36 20 5383-266) telefonszámon.

Frissítsen egy korszerű böngészőre!
Viszonteladói belépés

Kosár

Az Ön kosara üres!
Megrendeléshez kérjük használja a "Kosár"-ba gombot!

Gyártók

 
     
 
     
 

Megtekintett termékek

Ön még nem tekintett meg terméket!

Hírek, blog

Egyszerűsödtek a Samsung garanciális feltételei

Egyszerűsödtek a Samsung garanciális feltételei

Ezúton tájékoztatunk, hogy a KeveCom Kft által forgalomba hozott magyarországi garanciával rendelkező Samsung légkondicionáló berendezések regisztrációhoz kötött garanciális feltételei egyszerűbbé váltak.
 
Formula Renault vezetés

Formula Renault vezetés

A tavalyi év végén a karácsonyi ebédünkön az ajándékozás során két viszonteladó partnerünk is a Formula Renault vezetést választotta.
 
még több hír és blog bejegyzés

Vevő ajánlások

Kicsit félve rendeltem az interneten egy ilyen összegű dolgot, de rátaláltam a KeveCool.hu-ra és egy kis "leellenőrzés" után, biztatóak voltak számomra a szakmai referenciák, így megrendeltem az inverteres klíma berendezést. Az ügyintézés megfelelően működött.

Jakab János, Szarvas

még több ajánlás
Ingyenes házhozszállítás
Cetelem Online áruhitel
14 napos pénzvisszafizetés

Hírek, információk


Klíma karbantartás

2014 June 02, Monday

A klíma használóinak nagy része tapasztalta már, hogy a klíma bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a beltéri egységből. Pedig ez már a végső stádium, ilyenkor nagy valószínűséggel tele van a klíma beltéri egysége, a kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl, különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt keringteti a ventilátor a klimatizálás folyamán a belsőtérben, fertőzve az ott tartózkodókat, komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozva.

Egy klíma berendezés (split klíma) rendeltetése szerint nem vizet porlaszt a légtérbe , tehát nem okozhat(na) legionella betegséget sem. De a klíma berendezések beltéri egységeinek hőcserélőjén a hűtési folyamat és a belső páratartalom következtében egy igen nedves környezet alakul ki. Ez az ideális környezet már alkalmas arra, hogy a beszívott levegőből szerves anyagok rakódjanak le és ezek már fertőződhetnek különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt a problémát minden neves márka által gyárott klíma kezelni tudja, és megfelelő technológiákat alkalmazza ellene.

De mi van, ha hoszabb leállás után például lerakódott por eldugítja a lekondenzálódott pára (víz) elvezetését szolgáló kondenzvíz csőhálózatot, vagy netalán szakszerűtlen felszerelés következtében nem tud szabadon kifolyni a klíma beltéri egységének cseppvízgyűjtőjéből. Ilyenkor a klíma beltéri egység ventillátora a cseppvíz tálcában felgyülemlett vizet beporlasztja a légtérbe és ez a levegőbe jutva már komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozhat.

A legionella betegséget tehát a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák: légnedvesítők, szökőkutak, zuhanyzók, pezsgőfürdők stb. 
A legionellózis, és az egyéb fertőzések egyszerűen megelőzhetőek, a készülékek rendszeres és folyamatos tisztításával, karbantartásával.

Mi az a legionella?

Ezt a rejtélyes betegséget, a legionellózist egy USA -béli szállodában 1976-ban veteránok találkozásán észlelték először. A résztvevők nagy számban egy tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkáló betegségben szenvedtek. A több mint 4000 részvevő közül, majdnem 30-an meghaltak. A betegség megállapítása után a fertőzés eredetét kezdték keresni.

A későbbiek során megállapították, hogy a betegség főleg az öregekre, cigarettázókra, tűdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent fokozott veszélyt.

A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik. Kétnapos lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet.

Miért fontos a split klíma beltéri egységének karbantartása?

A klíma beltéri egység működtetés során jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A klíma beltéri egységben különböző szűrők találhatóak, (Plasma, MPI, Kathakin, stb.) melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha a klíma beltéri egységét tüzetesebben megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a az úgynevezett durva szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

Sokan nem tudják, hogy ez a durva szűrőbetét tulajdonképpen csupán a klíma beltéri egység műszaki védelmét látja el. A funkciója az, hogy a készülékben levő motor (amely a beépített ventilátort mozgatja) a beszálló por ellen védettebb legyen. A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek.

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a klíma elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely „A” típusos tüdőgyulladást okozhat.

A hagyományos klíma karbantartás, tisztítás nem elegendő, feltétlenül szakszerű fertőtlenítésre van szükség. Ne fertőzze otthonát, munkahelyét! A klíma tisztítást, fertőtlenítést ajánlott évente legalább kétszer elvégezni, de legfőképpen a hűtési szezon kezdetén!

Mindezeken felül a klíma berendezés műszaki károsodását is okozhatja, ha a durva szűrő erősen szennyezett. Mivel ilyenkor a beépített ventilátor nem tud kellő mennyiségű levegőt átmozgatni a hőcserélőn és így nem megfelelő módon megy végbe a klíma berendezésben áramló hűtőközeg halmazállapot változása. A klíma berendezés legfontosabb és egyben legdrágább alkatrésze a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el, ami hosszútávon a kompresszor meghibásodásához vezet.

Miért van szükség a split klíma kültéri egységének karbantartására?

A klíma kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak gyorsan el tud szennyeződni. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását.

Ennek hatására a klíma kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a klíma berendezés legfontosabb és egyben legdrágább alkatrésze a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el, ami hosszútávon a kompresszor meghibásodásához vezet. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a gép szétszerelése által is.

Mit takar a klíma berendezés beltéri egységének karbantartása?

A klíma beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket, a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket. Tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

Elhasználódott szűrőket cseréljük. Ez két okból lényeges: egyrészről a hőátadás, másrészről az egészségügyi szempontból káros szennyeződés eltávolítása miatt. Veszélyes hulladék eltávolításáról gondoskodunk. 

Karbantartás elmaradása estén a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, és kellemetlen szagot terjeszthetnek.

Az újabb klíma berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

Mit takar a klíma berendezés kültéri egység karbantartása?

Karbantartáskor a klíma kültéri egység sűrű lamellázatú hőcserélőjét kitakarítjuk szükség esetén nagynyomású mosóval átmossuk. Ellenőrizzük a gáztömörséget (szivárgást), hogy ne váljanak akaratukon kívül környezetszennyezővé. Ellenőrizzük a tartókonzolok és rögzítéseinek épségét, rezgéscsillapítók épségét szükség esetén cseréljük, a rezonanciák elkerülése és a csendes működés érdekében. Ellenőrizzük az elektromos kötéseket a laza kötéseket után húzzuk.

Működés közbeni üzemi nyomások ellenőrzése, áramfelvétel mérése a megfelelő és gazdaságos működés érdekében.

Összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk, hogy a klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartást, szem előtt tartva a leírtakat.  Vissza a hírekhez